Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών [09-05-2012]

Στις 9 του Μάη του 1945, στο Κάρλσχορτ η χιτλερική Γερμανία υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή της στον Κόκκινο Στρατό. Με αυτό τον τρόπο σφραγίζεται η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ένα απ’ τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

 .

«Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως κ ο πρώτος (1914–1918), γεννήθηκε στους κόλπους του καπιταλιστικού συστήματος, ως συνέπεια της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Γι’ αυτό κ δε διεξήχθη αμιγώς ανάμεσα στα δύο αντίθετα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα, το σοσιαλισμό κ τον καπιταλισμό, παρότι κοινός εχθρός κ στόχος όλων των καπιταλιστικών δυνάμεων ήταν η Σοβιετική Ενωση. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με το νόμο της ανισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης που αναπόφευκτα γεννά κ τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα αγορών κ σφαιρών επιρροής, οδήγησε στην εκ νέου αναβάθμιση κρατών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, κυρίως της Γερμανίας κ της Ιαπωνίας. Η ισχυροποίησή τους έδινε τη δυνατότητα, μαζί με την Ιταλία, να επιδιώξουν κ να επιτύχουν την ανατροπή των σε βάρος τους αποτελεσμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ύπαρξη του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, καθώς κ η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929–1933, που υπονόμευσε τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος, όξυναν ακόμη περισσότερο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη. Η κρίση επιτάχυνε τις ανακατατάξεις στο συσχετισμό των δυνάμεων, κυρίως οδήγησε στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της οικονομίας των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών» (Aπό τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών).

Οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ (“Στάνταρτ Οϊλ”, “Ντιπόν”, “Φορντ” ) συντέλεσαν ουσιαστικά στην ταχύτατη οικονομική ανόρθωση κ ενδυνάμωση της Γερμανίας. Πραγματοποίησαν τεράστιες επενδύσεις, χρηματοδότησαν το “εθνικοσοσιαλιστικό” κόμμα κ την ανάπτυξη του εξοπλισμού κ της στρατιωτικοποίησης της Γερμανίας, όπως έκαναν κ τα γερμανικά μονοπώλια κ τράπεζες (“Κρουπ”, “Τίσεν”, “Φλικ” κ.ά.). Οικονομικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ της Βρετανίας συνέχισαν τις εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία κ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι ΗΠΑ– Γαλλία – Βρετανία ανέχτηκαν την προσάρτηση της Αυστρίας (12 Μάρτη 1938) απ’τη Γερμανία. Της παραχώρησαν την Τσεχοσλοβακία (Σύμφωνο του Μονάχου, 30 Σεπτέμβρη 1938) κ ουσιαστικά της παρέδωσαν την Πολωνία (1 Σεπτέμβρη 1939). Στο μεταξύ, η Ιαπωνία είχε καταλάβει ανενόχλητη τη Μαντζουρία (εισέβαλε στις 18 Σεπτέμβρη 1931) κ η Ιταλία είχε κατακτήσει την Αιθιοπία (στις 3 Οκτώβρη 1935 εισέβαλε κ στις 9 Μάη 1936 την προσάρτησε). Αργότερα κατέλαβε κ την Αλβανία (7 Απρίλη 1939) κ στις 28 Οκτώβρη 1940 επιτέθηκε κατά της Ελλάδας. Η κατάκτηση της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φινλανδίας κ του Βελγίου αποδείχτηκε για τη Γερμανία μια εύκολη υπόθεση, καθώς επέλαυνε απερίσπαστη.antifasistikh-nikh

Ισχυρή στήριξη πρόσφερε στην ενίσχυση της Γερμανίας κ της Ιταλίας κ τοΒατικανό, που συστάθηκε ως κράτος το 1929 απ’τον Μουσολίνι. Το Βατικανό αναγνώρισε αμέσως το Γ΄ Ράιχ. Στο πρόσωπο της Γερμανίας έβλεπε τη δύναμη που θα συντρίψει τη Σοβιετική Ενωση. Γι’ αυτό, όταν η Γερμανία κατέλαβε την Καθολική Πολωνία, το Βατικανό δεν αντέδρασε. Το ίδιο έκανε κ για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Οι ιμπεριαλιστές, όχι μόνο έδωσαν απλόχερη βοήθεια στη χιτλερική κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε αντιφασιστική συνεννόηση με την ΕΣΣΔ, συνεχίζοντας, παράλληλα, να στρέφουν τις δυνάμεις του άξονα κατά του μπολσεβίκικου κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στα δάνεια που πήρε από ΗΠΑ κ Αγγλία, η δύναμη της Βέρμαχτ αυξήθηκε από 105.000 άντρες σε 3.775.000, δηλαδή κατά 35 φορές. Η δε πολεμική της παραγωγή αυξήθηκε κατά 22 φορές.

Κατά τη σύγκρουση ΕΣΣΔ-Φινλανδίας (30 Νοέμβρη 1939) οι Αγγλογάλλοι οργάνωσαν πολεμική επιχείρηση εναντίον των στρατευμάτων της Σοβιετικής Ενωσης. Στα τέλη του 1939 σχεδίασαν το βομβαρδισμό των σοβιετικών εγκαταστάσεων πετρελαίου στο Μπατούμ. Κ ενώ ο “Αξονας” κατακτούσε χώρες, οι ΗΠΑ κήρυσσαν “ουδετερότητα”. Κ όλα αυτά έγιναν ενώ οι Αγγλία κ Γαλλία υποτίθεται πως είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη χιτλερική Γερμανία από την 1/9/1939. (στοιχεία από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών).

gerpar «Οι ΗΠΑ–Βρετανία–Γαλλία υπολόγιζαν ότι μια πολεμική σύγκρουση της Γερμανίας με την ΕΣΣΔ θα οδηγούσε στην εξασθένηση κ των δύο, ώστε να υπερισχύσουν εκείνες. Απ’την άλλη, όταν η Γερμανία επιτέθηκε εναντίον της Γαλλίας, η γαλλική αστική τάξη προτίμησε να παραδώσει τη Γαλλία κ στη συνέχεια να στηρίξει τη γερμανική κατοχή, αλλά κ τη δική της εξουσία, με τη γαλλική κατοχική κυβέρνηση του Βισύ. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η στάση τους κ τότε που πρότειναν στη Σοβιετική Ενωση σχέδια συνθηκών κατά του “Αξονα”, προκειμένου να κρατούν τα προσχήματα. Οι προτάσεις περιείχαν ετεροβαρείς υποχρεώσεις. Γινόταν προσπάθεια να αναλάβει η Σοβιετική Ενωση ολόκληρο το βάρος του πολέμου κ εκείνες να μείνουν μακριά, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να υπαγορεύσουν τους όρους τους στους εμπολέμους την κατάλληλη στιγμή.

Στις 22 του Ιούνη 1941, η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε ενάντια στην ΕΣΣΔ. Η νίκη στοίχισε στο σοβιετικό λαό πάνω από 20 εκατ. ζωές, 30 εκατ. τραυματίες κ ανάπηροους πολέμου, 25 εκατ. έμειναν άστεγοι, η χώρα έχασε το 30% του εθνικού της πλούτου. Αντίστοιχα, οι νεκροί της Βρετανίας ανέρχονταν σε 375.000 κ των ΗΠΑ σε 405.000!. Επιπλέον στην ΕΣΣΔ : «1.710 πόλεις μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων. Κάηκαν 70.000 χωριά κ κεφαλοχώρια. Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει 32.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις κ 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. Καταληστεύτηκαν 98.000 κολχόζ, 5.000 σοβχόζ και μηχανοτρακτερικοί σταθμοί, χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, ανώτερα ιδρύματα και βιβλιοθήκες. Η γιγάντια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά της Γερμανίας κ των συμμάχων της επιτεύχθηκε χάρη: Στο ρόλο της εργατικής σοβιετικής εξουσίας στη δημιουργία κ στην οργάνωση της αμυντικής θωράκισης της Σοβιετικής Ενωσης. Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κ ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας.

Στη μάχη του Στάλινγκραντ, που αποτέλεσε τη ριζική στροφή προς τη νίκη, νικητής ήταν ο σοσιαλισμός κ όχι η παγωνιά του ρωσικού χειμώνα, όπως προβάλλεται σκόπιμα από διάφορες πλευρές. Η κολοσσιαία προσπάθεια του νεαρού σοβιετικού κράτους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν συνυπολογιστεί ότι πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες καπιταλιστικής περικύκλωσης, εμπορικού αποκλεισμού, ιμπεριαλιστικής προετοιμασίας νέου παγκόσμιου πολέμου, αποβολής της ΕΣΣΔ απ’την Κοινωνία των Εθνών, ανοιχτής παραβίασης διεθνών συμφωνιών κ υπονόμευσης από οργανωμένες αντεπαναστατικές εγχώριες αστικές δυνάμεις, ακόμη κ μέσα στον στρατό, καθώς κ κάτω απ’τη υπονομευτική δράση του οπορτουνισμού, με τη μορφή κυρίως του τροτσκισμού». (Από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη).stalingranda3

Στο σοβιετο μέτωπο συντρίφτηκαν οι κύριες δυνάμεις της φασιστικής Γερμανίας. Η Γερμαία  έχασε 10 εκατ. άνδρες απ’τα 13,6 εκατ. που έχασε συνολικά  σε όλα τα μέτωπα του παγκόσμιου πολέμου. Οι ένοπλες δυνάμεις της ΕΣΣΔ όχι μόνο υπεράσπισαν την πατρίδα τους, αλλά βοήθησαν τους λαούς να απελευθερωθούν απ’τη χιτλερική τυραννία, όπου για την απελευθέρωση των ξένων λαών έπεσαν στο πεδίο των μαχών πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες κι άλλα δύο εκατομμύρια τραυματίες. Μόνο για την απελευθέρωση της Πολωνίας, οι απώλειες ήταν πάνω από 600 χιλ. Σοβιετικοί στρατιώτες. Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης στα εδάφη της συγκροτήθηκαν τμήματα για αντίσταση (όπως στη Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Γαλλίας ) κ έτσι μπόρεσε να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αντίστασης στις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες με 2.200.000 άτομα. Ο Κόκκινος Στρατός σήκωσε το κύριο βάρος (65%) των στρατιωτικών απωλειών μεταξύ των Συμμάχων (Βρετανία κ ΗΠΑ από 2% αντίστοιχα). Η πολιορκία του Λένινγκραντ υπήρξε η πιο αιματηρή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κράτησε 872 ημέρες κ κόστισε τη ζωή σε 1.000.000 Σοβιετικούς πολίτες.

Στις 2 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία υψώθηκε στη γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ). Στις 8 του ίδιου μήνα, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Τέσσερις μήνες αργότερα, μετά την επίθεση κ της Σοβιετικής Ενωσης εναντίον της, η Ιαπωνία συνθηκολόγησε (2 Σεπτέμβρη 1945). Νωρίτερα οι ΗΠΑ, δίχως να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, έριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα κ το Ναγκασάκι (6 κ 9 Αυγούστου 1945). Επρόκειτο για ένα απ’τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα». (Αποσπάσματα από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Αντιασιστική Νίκη των Λαών).

Ενώ διαρκώς γίνεται αναφορά στις διώξεις κ την εξόντωση «πολυάριθμων Εβραίων κ Τσιγγάνων» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σπάνια σε αυτούς συγκαταλέγονται τα 3 εκατομμύρια Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου, που έπεσαν θύματα της ίδιας θηριωδίας. ‘Η οι χιλιάδες κομμουνιστές κ αντιφασίστες, που επίσης άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κολαστήρια του Αουσβιτς, του Μαουτχάουζεν κ.ο.κ.; Στα σχολικα βιβλια γίνεται ειδική αναφορά στους Ελληνες Εβραίους που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αναφέρονται όμως για τους Ελληνες κομμουνιστές κ αντιφασίστες που μοιράστηκαν την ίδια τύχη (μεταξύ αυτών κ ο ΓΓ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης);  Οσον αφορά την Ελλάδα, το ΕΑΜ έφτασε να μετρά 1.500.000 μέλη κ ο ΕΛΑΣ 127.535 μαχητές κ εφέδρους κ ενώ μεν παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, ωστόσο το ποιος το ίδρυσε, το οργάνωσε κ καθοδήγησε περνά απαρατήρητο.


Επιστολή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για την 28η Οκτωβρίου :

Αγαπητέ μαθητή–μαθήτρια

«Κρατάς ένα γράμμα των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προς εσένα, για την αλήθεια της Ιστορίας που δεν την γράφουν τα σχολικά βιβλία, ούτε τη λένε στις σχολικές γιορτές. Για την αλήθεια του λαού μας, που όταν λέγεται μισή είναι χειρότερη κι απ΄ τα ψέμματα.  Δε σου λέμε να πιστέψεις ότι διαβάσεις εδώ, χωρίς να το σκεφτείς κ χωρίς να το ελέγξεις. Ρώτα, διάβασε βιβλία, σκέψου! Η αλήθεια είναι γραμμένη με αίμα απ’ το λαό κ μπορείς να τη βρείς. Ψάξτην.»

Ολόκληρη η επιστολή βρίσκεται εδώ : —->

Η αληθινή Ιστορία του λαού μας δεν είναι γραμμένη στα σχολικά βιβλία!

~ από Epikss στο 27 Ιανουαρίου, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s