Αντιύλη, Υλενέργεια & καλά Κβαντικά ξεμπερδέματα (ΙΙ)

sun2Κάθε καινούρια επιστημονική γνώση δεν προκύπτει απο το τίποτα, αλλά από το ήδη υπάρχον, ως η άρνηση ή η διαλεκτική κατάφασή του. Απο τη μια καλύπτει γνωστικά κενά κι απο την άλλη αποκαλύπτει νέες περιοχές άγνοιας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες απαιτήσεις.

.

Η επιστήμη αναπτύσσεται και την εκάστοτε ισχύουσα επιστημονική θεωρία πρόκειται να τη διαδεχθεί μια επόμενη. Γιατί τη μαθαίνουμε επομένως; Κάθε «θνησιγενής» θεωρία περιέχει συμπεράσματα διατυπωμένα σε νόμους. Περιέχει πάντα όχι την αλήθεια αλλά συγκεκριμένα στοιχεία μερικης αλήθειας για την κατανόηση ενός κόσμου που υπάρχει και εξελίσσεται. Επιπλέον, την εξέλιξη της επιστήμης δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε έξω απ’την κοινωνία και τον ιστορικό χρόνο, αλλά ως εσωτερικό στοιχείο της κοινωνίας στην εξέλιξή της.

 Η ιδεολογία της επιστήμης

Αυτή λοιπόν η πνευματική παραγωγή, που είναι εγγενώς κοινωνική, εφόσον αποτελεί δημιουργική συσσώρευση, πόρισμα και γενίκευση προγενέστερης και τρέχουσας δραστηριότητας της κοινωνίας, μετατρέπεται στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα σε παραγωγική δύναμη. Ως τέτοια η επιστήμη υποτάσσεται άμεσα στο κεφάλαιο. Η Επιστήμη και τα δημιουργήματά της ιδιοποιούνται απ’το κεφάλαιο και διαστρέφονται.

Οι επιστημονικές γνώσεις υπάγονται σαφέστατα σε εξωεπιστημονικά κριτήρια κερδώας αποδοτικότητας. Κατακερματίζονται σε βραχύβιες ενότητες – προϊόντα, προσανατολισμένα στα κελεύσματα της αγοράς. Εντός αυτών των ορίων βαθαίνει η μερικότητα, η υπερειδίκευση, η ενίσχυση και εμφάνιση νέων ταξικών φραγμών στη γνώση. Σε αυτή τη πραγματικότητα, οι σπουδές, αντί να προσφέρουν πρόσβαση σε ενιαία γνωστικά αντικείμενα, παρέχουν περισσότερο θραύσματα γνώσης, άθροισμα πληροφοριών και δεξιοτήτων, που αλλάζουν με βάση τις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου. Οδηγούν στην προοδευτική παρακμή της κριτικής διάνοιας, δηλαδή της θεμελιώδους δεξιότητας του ανθρώπου να κατανοεί σε ποιον κόσμο καλείται να ζήσει. Εδώ φωλιάζει ο σύγχρονος σκοταδισμός, ο πυρήνας των νέων ταξικών φραγμών, της σχετικής μορφωτικής εξαθλίωσης.

article-1023042-016D12BC00000578-798_468x378_popupΚάθε επιστημονικό πεδίο αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, συχνά καλυμμένο από θεοκρατικές, μη επιστημονικές αντιλήψεις που εντείνουν τη σύγχυση και την αδυναμία των νέων ανθρώπων να κατανοήσουν τη ζωή. Η επιστήμη διατρέχεται απ’την ιδεολογία και η ίδια συντελεί στην παραγωγή ιδεολογίας. Η επιστήμη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το ιδανικό βασίλειο του ορθού λόγου.

Η υποκατάσταση και η ανάμιξη της επιστημονικής γνώσης με τη μυθοπλασία, την αποσπασματικότητα και τη θεολογική ερμηνεία της πραγματικότητας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ εισάγεται τώρα η ωφελιμιστική αντίληψη για τη γνώση. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, χρήσιμη είναι μόνο η επιστημονική γνώση που φέρνει άμεσες «πληρωμές».

Με βάση τα παραπάνω εξηγείτε γιατί επικρατεί τόσο μεγάλη σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα και πως είναι δυνατόν κορυφαίοι φυσικοί επιστήμονες να πραγματοποιούν τόσο σοβαρά σφάλματα σε φιλοσοφικό επίπεδο. Η χρήση των εννοιών της Υλενεργειας και της αντιύλης, η διαστρεμμένη αντίληψη που επικρατεί για το χωροχρόνο, η αναφορές της Θεωρίας της Μ.Έκρηξης για δημιουργία του σύμπαντος και άλλα πολλά, αποτελούν παραδείγματα αυτής της διευρυμένης φιλοσοφικής πλάνης που επικρατεί. Μια σύγχυση που καθιστά επιτακτικά αναγκαίο το να επιστρέφουμε διαρκώς και να διευκρινίζουμε βασικές φιλοσοφικές έννοιες ( όπως η Υλη) πριν διαμορφώσουμε την οποιαδήποτε επιστημονική υπόθεση.


Όσον αφορά την ύλη, το χώρο και το χρόνο.

Η ύλη είναι φιλοσοφική κατηγορία που δηλώνει την αντικειμενική πραγματικότητα που δίδεται στον άνθρωπο μέσω των αισθημάτων του και που αντιγράφεται, φωτογραφείται, απεικονίζεται απ’τα αισθήματά μας και υπάρχει ανεξάρτητα από αυτά. Ο ορισμός αυτός είναι γενικός και καθολικός, δε δεσμεύεται απ’την αναγνώριση ορισμένων μονάχα μορφών ύλης που είναι γνωστές στη δοσμένη στιγμή και έχουν ορισμένες μόνο ιδιότητες. Η γενίκευση αυτή έγινε δυνατή μέσω της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και επιστήμης.

Η ύλη, η φύση είναι αιώνια, άπειρη και απεριόριστη. Η κίνηση είναι μια αναπόσπαστη, καθολική, αιώνια ιδιότητα της ύλης, είναι ο τρόπος ύπαρξής της. Η κίνηση είναι η αιώνια μορφή ύπαρξης της ύλης. Κίνηση= κάθε αλλαγή γενικά. Μορφές κίνησης: (μηχανική, φυσική, χημική, βιολογική, κοινωνική) η κάθε μια τους περιλαμβάνει ένα πλατύ κύκλο φαινομένων, συγγενικών από ορισμένη άποψη.

86046736Ο χώρος και ο χρόνος είναι αντικειμενικές πραγματικές μορφές ύπαρξης της κινούμενης ύλης. Η έννοια του χώρου εκφράζει την συνύπαρξη και τον χωρισμό των πραγμάτων του ενός απ’το άλλο, την έκτασή τους, την τάξη στην οποία είναι τοποθετημένα το ένα σε σχέση με το άλλο. Στο χρόνο εκφράζεται η διαδοχικότητα των συντελούμενων υλικών διαδικασιών.

Το γεγονός ότι ο χώρος και ο χρόνος υπάρχουν αντικειμενικά ανεξάρτητα απ’την εναλλαγή των φαινομένων είναι έκφραση του απόλυτου χαρακτήρα τους. Οι ιδιότητές τους όμως αλλάζουν εφόσον καθορίζονται απ’τις ιδιότητες της μεταβαλλόμενης ύλης. Σε αυτό το σημείο εκφράζεται η σχετικότητα του χώρου και χρόνου. Χώρος και χρόνος είναι απόλυτοι και σχετικοί, συνεχείς και ασυνεχείς.

Κλείνωντας παραθέτω απόσπασμα απο ενα πολυ διευκρινιστικό αρθρο σχετικα με το θεμα μας, που ολοκληρο μπορειται να το βρειτε εδω (Επαναστάτες του γλυκού νερού οι «Κβαντοπληγμένοι»).


Επαναστάτες του γλυκού νερού οι «Κβαντοπληγμένοι»

της Μοντέρνας Φυσικής.

Η φιλοσοφική αθωότητα, η επιστημονική άγνοια και η θρησκευτική αφέλεια είναι τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν όχι μόνο την σημερινή παιδεία μας αλλά σχεδόν όλους μας. Ε, λοιπόν, με τα εφόδια αυτά δεν πρόκειται να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Με καρτεσιανή λογική και μηχανιστική αντίληψη δεν γίνεται να κατανοήσουμε την Μοντέρνα Φυσική.

Η ύλη είναι αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη απ’την συνείδησή μας. Είναι αντικειμενική, είτε υπάρχουμε εμείς, είτε όχι. Συνεπώς η πραγματικότητα, όπως και να την εκφράζει μια κυματοσυνάρτηση, είναι ανεξάρτητη απ’την συνείδηση και τον παρατηρητή. Οι νόμοι δεν δημιουργούνται από μας. Αφήστε την λογική αυτή για τους σολιψιστές και τους παράλογους που πάσχουν από νοητική ανεπάρκεια ή από έπαρση μεταμοντερνισμού.

Ούτε νόηση χωρίς ύλη υπάρχει, ούτε ύλη χωρίς κίνηση. Η ενέργεια δεν είναι διαφορετικό πράγμα απ’την ύλη. Η ύλη και η ενέργεια δεν είναι δυο διαφορετικές ουσίες, αλλά μια και μοναδική! Είναι απλά μια διαφορετική μορφή της ίδιας οντότητας, της ύλης! Ούτε το πεδίο είναι… άϋλη οντότητα, αλλά φορέας ενέργειας.

Η θεωρία της σχετικότητας συμπεριλαμβάνει και τη μάζα και το ενεργειακό πεδίο στην ίδια κατηγορία: την υλική. Όπως και η κλασική φυσική, η θεωρία της σχετικότητας είναι αιτιοκρατική. Όμως κάποιοι φωστήρες βιάστηκαν να βγάλουν το συμπέρασμα για την κβαντική φυσική, ότι η αιτιότητα δεν ισχύει στον μικρόκοσμο, αφού οι νόμοι της είναι πιθανοκρατικοί διολισθαίνοντας κι αυτοί προς έναν άκρατο ιδεαλισμό

Κι όλα αυτά εξαιτίας του «Ενεργετισμού»! Όταν, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα αδυνατούμε να κατανοήσουμε την ύλη κατακερματίζοντάς την σε δυο διαφορετικές ουσίες, την ύλη και την ενέργεια, τότε οδηγούμαστε στην πνευματοκρατία, ακριβώς ένα βήμα πριν τον θεό! Δεν είναι αφέλεια μόνο να χρησιμοποιούμε τις λέξεις αυθαίρετα, αλλά λάθος μεγάλο που οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και αλλόκοτες θεωρίες

Το να ταυτίζουμε όμως την πιθανοκρατία του μικρόκοσμου με την μηχανιστική αιτιότητα κάνουμε πάλι το λάθος να συγχέουμε ειδικές μορφές αιτιακών σχέσεων. Άλλες αιτιακές σχέσεις έχουμε στην μηχανική (κίνηση σωμάτων), άλλες στην δυναμική (ηλεκτρομαγνητισμός, βαρύτητα) και άλλες στην βιολογία (αναπαραγωγή κυττάρων). Όπως και η ύλη, στην σχετικότητα, έτσι και η αιτιότητα στην κβαντομηχανική είναι μια φιλοσοφική κατηγορία. Η αιτιοκρατία του μικρόκοσμου είναι διαφορετική απ’την μηχανιστική αιτιοκρατία που γνωρίζουμε και ως φαίνεται διαπότισε την αντίληψή μας με την αναγωγή της καρτεσιανής λογικής.  Στο κβαντικό επίπεδο έχουμε νέες μορφές «αιτιότητας» και σύνθετες μορφές που καθορίζουν το συμβάν. Δεν μπορείς να αναγάγεις μια μηχανιστική λογική αιτιότητα με την πιθανοκρατική αιτιακή αντίληψη του μικρόκοσμου!

Αν θεωρούμε την γάτα του Στρέντιγκερ νεκροζώντανη, γιατί δεν θεωρούμε και το αγαπημένο μας πρόσωπο νεκροζώντανο όταν ο γιατρός μας διαβεβαιώνει ότι μετά την εγχείρηση έχει πενήντα-πενήντα πιθανότητες να ζήσει ή να πεθάνει; Αν η διπλή φύση του φωτόνιου δημιουργεί παράξενη συμπεριφορά πίσω απ’τις δυο οπές, λόγω της διπλής φύσης του, γιατί όταν σημαδεύουμε έναν απ’τους δυο στόχους με μονόσφαιρο βλήμα δεν περιμένουμε να πλήξουμε και τους δυο στόχους ταυτόχρονα; Η στατιστική βεβαιότητα στο δεύτερο παράδειγμα είναι απόλυτη για τον κόσμο μας όμως στην κβαντομηχανική όταν το βλήμα πάρει διαστάσεις Πλανκ η αβεβαιότητα είναι δυνατή. κι αν κάποιοι την βαφτίζουν «τύχη» ή ακόμα χειρότερα «συνείδηση» τότε τα συμπεράσματα θα είναι εξωπραγματικά και ανεξέλεγκτα. Τότε, δεν θα φταίει το πείραμα αλλά ο αφιλοσόφητος παρατηρητής!

Αυτοί που διαστρεβλώνουν την κβαντομηχανική είναι αυτοί που ακόμα δεν έμαθαν τι είναι η ύλη! Σκέψου! Έχουν την εντύπωση ότι ύλη είναι ό,τι έχει μάζα! Για παράδειγμα, το φωτόνιο και το υποθετικό βαρυτόνιο, αν τελικά υπάρχει, δεν είναι ύλη, αλλά ενέργεια! Προφανώς εδώ η παρανόηση γίνεται επειδή λόγω άγνοιας αδυνατούν  να αντιληφθούν την διαφορά της ενότητας και της ταύτισης! Θεωρούν την ύλη και την ενέργεια το ίδιο πράγμα (ταύτιση) κι όχι σαν αλληλοεξαρτώμενα μέτρα της ίδιας οντολογικής ουσίας (ενότητα). Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι το πέρασμα της ύλης απ’τη μια μορφή στην άλλη, δεν αλλάζει την οντική του ταυτότητα, αλλά μόνο την μορφή!

H-THEOREIA-THS-SXETIKOTHTAS-TOY-AINSTAIN-ME-APLA-LOGIA!!!-9Είναι μια ποιοτική μορφή των ιδιοτήτων της ύλης που την αναλογία της μας την έδωσε ο Αϊνστάιν με την εξίσωση E=m.c2 όπου ότι η μάζα αποτελεί μέτρο του ενεργειακού του περιεχομένου. Η σχέση αυτή δείχνει τον καθολικό δεσμό της μάζας και της ενέργειας που αποτελεί θεμελιώδη νόμο της φύσης, δείχνοντας παράλληλα, με τον καλύτερο τρόπο, την σχέση ανάμεσα στα μέτρα της αδράνειας και της κίνησης, σαν ιδιότητες της ύλης! Συνεπώς ύλη και ενέργεια είναι μορφές της ίδια οντότητας, της ύλης!

Όσο για τους θιασώτες του ενεργητισμού που έκαναν το φωτόνιο και το νετρίνο σύμβολο πνευματικότητας, ας έχουν υπ’ όψιν τους ότι το φωτόνιο, άσχετα με τη μάζα ηρεμίας, έχει όχι μόνο ορμή, αλλά και μάζα και γι αυτό ασκεί πίεση απ’ όπου διέρχεται καμπυλώνοντας εν μέσω βαρυτικού πεδίου! Τούτο, που στα πλαίσια της θεωρίας της σχετικότητας αποδείχτηκε και πειραματικά, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την υλικότητα του φωτόνιου και του ηλεκτρομαγνητικού κύματος γενικά.

Χωρίς φιλοσοφική παιδεία, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα νέα γνωσιοθεωρητικά προβλήματα θα ενισχύουν τον αγνωστικισμό και την ιδεαλιστική μας αντίληψη. Αν, η ύλη εξαϋλώθηκε, βαφτίζοντας την «ενέργεια» πνεύμα, το ίδιο κάνουμε και στην κβαντομηχανική, μπερδεύοντας τα σωματίδια με κυματοσυναρτήσεις βγάζοντας τα ίδια πάλι συμπεράσματα, αντιστρέφοντας τη σχέση του αντικειμένου με την έννοια! Τότε ο κόσμος φαντάζει σαν σκέψη του θεού και εμείς αδύνατοι να αντιληφθούμε τις προθέσεις Του! θα καταφέρουμε, στα πλαίσια του μεταμοντερνισμού, να δημιουργήσουμε τον σπουδαιότερο κβαντικό αχταρμά, υπερασπίζοντας σε τελευταία ανάλυση τον ιδεαλισμό και την θρησκεία!

~ από Epikss στο 15 Οκτωβρίου, 2012.

2 Σχόλια to “Αντιύλη, Υλενέργεια & καλά Κβαντικά ξεμπερδέματα (ΙΙ)”

  1. […] Γίνεται ξεκάθαρο ότι η έννοια της αντιύλης είναι ένα ιδεαλιστικό κατασκεύασμα. Ενα δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης, ενταγμένο στο εγχείρημα για μια περιγραφή του Σύμπαντος. Η Αντιύλη ως λέξη αλλά και θεωρητική πρόταση έκανε την εμφάνισή υποθετικα. Η θεωρητική ιδέα προηγήθηκε και η εργαστηριακή αναζήτηση ακολούθησε. Η χρονική απόσταση ανάμεσα στη θεωρητική σύλληψη και στην εμπειρική επιβεβαίωση (ανίχνευση του πρώτου αντισωματιδιου) ήταν τέσσερα χρόνια. Η ανακαλυψη των αντισωματιδιων, λοιπον, αντι να εκινήσει μια συζήτηση γυρω απ’τη μορφη των στοιχειώδων σωματίδιων που θεωρούνται οτι αποτελούν την υλη, δημιούργησε αντίθετα την εννοια της αντιύλης.     [ Συνέχεια στο Β μερος…] […]

    Μου αρέσει!

  2. Πάρα πολύ καλή και διαφωτιστική ανάλυση
    Ευχαριστούμε.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s