Επιστολή Π. Κατσιμίχα στον Μ. Χατζηγιάννη! [15-09-2014]

eating_money_by_harveyartifex-d2yxd76Η καλλιτεχνική δημιουργία χρησιμοποιείται σήμερα για τον αποπροσανατολισμό των συνειδήσεων κ προωθεί αντιλήψεις που οριοθετούν την τέχνη ως ατομική μυσταγωγική εμπειρία που έχει κληρονομική η αόριστη προέλευση εκθειάζοντας την μεταφυσική έννοια του ταλέντου.

Είναι αμέτρητοι οι ψωνισμένοι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν πως όντας εκλεκτοί κ επιλεγμένοι από κάποια ανώτερη οντότητα έχουν λάβει το χρίσμα του ταλέντου κ πρέπει συνεπώς να λατρεύονται από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς ως φωστήρες. Παρόλο που το έργο τους είναι ανέπνευστό κ που οι ίδιοι σαν προσωπικότητες είναι εγωμανείς, ματαιόδοξοι κ αποκομμένοι απ’τα προβλήματα της κοινωνίας. Μια καλλιτεχνική δημιουργία που υπερασπίζεται το υπαρκτό η μοχθεί για να μας κάνει να το ξεχνούμε δεν γίνεται παρά να είναι τέχνη της παρακμής. Μια ανάξια δημιουργία κ μια εγκληματική υπεκφυγή. Η παρακμή της Τέχνης πάντα θα πηγάζει από την παρακμή της ίδιας της Διανόησης κ της αυτούσιας ποιότητας που υπάρχει σε γενικό πολιτιστικό κ μορφωτικό επίπεδο. 

Η ολοκληρωτική επικράτηση της υποκουλτούρας στην ελληνική τηλεόραση εξακολουθεί να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Το σεξιστικό πρότυπο της χαζοχαρούμενης νεαρής Barbie με το παγωμένο πρόσωπο απ’τα μπότοξ, τη μικροσκοπική φούστα κ το αβυσσαλέο ντεκολτέ που διανθίζει κάθε συζήτηση με υστερικές τσιρίδες αυτοϊκανοποίησης, πρωτοστατεί στα πρωινά τηλεοπτικά πάνελ. Σε μία εποχή όπου η φτώχεια, η ανεργία, τα ψυχικά νοσήματα, οι αυτοκτονίες, βρίσκονται στο απόγειό τους, οι ροζ ψευδαισθήσεις ευμάρειας που πουλούν αυτές οι τηλεοπτικές εκπομπές, αντί να προσφέρουν ανακούφιση, προκαλούν θλίψη, θυμό κ αφόρητη πλήξη, εντείνοντας το κοινωνικό αδιέξοδο κ το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας μεγάλου μέρους των πολιτών. Με όπλο τα «γυναικεία» περιοδικά, τις ρομαντικές ταινίες, τα παραλογοτεχνικά ρομάντζα, τα χαζοτραγουδα κ τα χαμηλού επιπέδου προγράμματα, οι βιομηχανίες του θεάματος αντιμετωπίζουν το κοινό ως μία αδιάσπαστη μάζα ηλιθίων. 1346106819

Στο Χατζηγιάννη έχω αναφερθεί κ σε προηγούμενο άρθρο, οχι λόγο της «μουσικής» του, αλλά λόγω των απόψεων του περι τέχνης (Οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένοι κ όχι πολιτικοποιημένοι). Ετσι αποφάσισα να αναδημοσιεύσω αυτή την επιστολή του Πάνου Κατσιμίχα όπως τη δημοσίευσε το ‘7′ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Απευθύνεται στον Μ. Χατζηγιάννη ο οποίος δήλωσε ότι ‘η αντιπροσωπεία του εντέχνου’ έκλεισε!

 ————————————————————————————————————————————————————————

«Αγαπητό Επτά,

Διάβασα τις προάλλες τη συνέντευξη του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη κ ανατρίχιασα. Ξαφνικά ένα νεαρό παιδί, εκφράζοντας τη φθήνια, την αγραμματοσύνη κ το θράσος της εποχής, βγαίνει ύστερα από δύο – τρεις επιτυχημένες σεζόν σαν φουσκωμένο κοκοράκι κ επαίρεται ασύστολα. Θύμα των μέσων που τον ανέδειξαν κ τον παρέσυραν κ επικίνδυνο παράδειγμα για όλα τα νέα παιδιά που τον θαυμάζουν κ τον παρακολουθούν.

Κ τι δεν είπε το παιδί: «Δεν έχω ανάγκη κανέναν», δεν με βοήθησε κανείς, «τα κάνω όλα μόνος μου», «δε με ενδιαφέρει τίποτα» κλπ. Κ σαν να μην έφταναν αυτά, πατάει κ την πεπονόφλουδα του έμπειρου δημοσιογράφου περί «ανυπόταχτων οπαδών του εντέχνου» που απέρριψαν το Μιχάλη κ τρελαίνεται ο Μιχάλης κ υπογράφει με τη βαριά θανατική του καταδίκη του μίζερου κ δυσνόητου «έντεχνου τραγουδιού» κ συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του προς τη δόξα της «σκεπτόμενης ποπ». Καινούργιο είδος αυτό. Δική του ανακάλυψη. Επειδή όλο αυτό το «κόλπο» είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό κ εντελώς επικίνδυνο, μπαίνω στον κόπο να τον ρωτήσω: Ξέρεις που βρίσκεσαι Μιχάλη; Ξέρεις για τι πράγματα μιλάς ακριβώς; Ξέρεις ποιοι χύσανε ιδρώτα κ αίμα 20 χρόνια τώρα, για να δημιουργήσουν απ’το τίποτα αυτό το τεράστιο συναυλιακό κοινό που γεμίζει τα καλοκαιρινά γήπεδα κ θέατρα; Ξέρεις πάνω στις πλάτες ποιων πας τα καλοκαίρια κ παριστάνεις τον κούκλο κ θησαυρίζεις; Θα σου το πω εγώ, για να το μάθουν κ οι υπόλοιποι του στιλ σου, αλλά κι αυτοί που εκτρέφονται μαζικά στα ορνιθοτροφεία των reality shows κ είναι έτοιμοι να βγουν κ να διαστρέψουν τα μυαλά των πιτσιρικάδων: Οι «έντεχνοι» κ το «έντεχνο» που με τέτοιο θράσος βγαίνεις κ φτύνεις, αυτοί οι ίδιοι είναι που άνοιξαν το δρόμο της συναυλίας κ των μεγάλων ακροατηρίων. Αυτοί υπερασπίζονται εδώ κ είκοσι τόσα χρόνια το ελληνικό τραγούδι κ την αξιοπρέπεια του δημιουργού, αν αυτά σου λένε κάτι.

Σε τι σε πείραξε εσένα άραγε το «έντεχνο» (όπως το ονομάζουν οι διάφοροι αγράμματοι); Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να το αποκαλείς «μαγαζί» κ «αντιπροσωπεία»; Μήπως το μπέρδεψες με τα μαγαζιά που δουλεύεις; Δεν έχω τίποτα μαζί σου προσωπικά, όμως, κάποιος πρέπει να σου πει, ότι, θέλεις δε θέλεις, είσαι παράδειγμα για πολλούς πιτσιρικάδες, οπότε πρέπει να σκέφτεσαι πριν να μιλήσεις. Παρεπιπτόντως, μήπως θυμάσαι μια συναυλία που δώσαμε με τον Χάρη στη Λευκωσία το 1996; Τη διοργάνωσε ο Προσφυγικός σύλλογος ΠΑΕΚ Κερύνεια κ μάζεψε γύρω στις 10.000 άτομα. Πριν από μας τραγούδησες εσύ. Ένα παιδάκι 17 ετών, σεμνό κ μαζεμένο, με υπέροχη φωνή, ντυμένο κ κουρεμένο κατ’ εικόνα κ ομοίωση του Γ. Νταλάρα. Κάποιος ήρθε μ’ ένα δίσκο demo κ παρακάλεσε να τον ακούσουμε κ να βοηθήσουμε αν μπορούμε το Μιχάλη. Είσαι σίγουρος ότι δεν είχες, ούτε έχεις ανάγκη από κανέναν κ ότι τα ξέρεις όλα; Κ τότε, το βραβείο για την κατηγορία «έντεχνο τραγούδι» γιατί το παρέλαβες στα Αρίων, αφού η «αντιπροσωπεία έκλεισε»; Επειδή σου άρεσε το νάιλον αγαλματάκι;

Άκουσε λοιπόν φιλαράκο δυο πράγματα κ τελειώνω: Πρώτον, μη μιλάς πολύ κ απλώς τραγούδα με την όμορφη φωνή σου τα παιδικά σου τραγουδάκια. Είναι αναμφισβήτητα γλυκύτατα κ χρήσιμα. Αλλιώς τι θα χόρευε η επτάχρονη κόρη μου στα πάρτι με τις φίλες της; Δεύτερο κ σπουδαιότερο: Ξεκαβάλησε το καλάμι, γιατί αν φυσήξει κανένας αέρας κ το γυρίσει από οριζοντίως, κάθετα, θα έχεις σοβαρό πρόβλημα. Έχεις πολύ δρόμο κ πολλή δουλειά ακόμα μπροστά σου. «Ήσουνα μικρός για τέτοια ανοίγματα». Μάθε να σέβεσαι την πνευματική ζωή του τόπου που σε φιλοξενεί κ σου δίνει ψωμί να φας. Τώρα μίσησέ με ελεύθερα ή κάτσε κ σκέψου.»

Πάνος Κατσιμίχας «

~ από Epikss στο 16 Οκτωβρίου, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s