Συλλογικός τόμος ποίησης του Φ.Ο.Ε | Μακρόνησος

Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή με τίτλο «Δώδεκα ώρες στον ήλιο. Μακρόνησος, 1947-1957», απο τις Εκδόσεις Γράφημα.

Πρόκειται για εφαρμοσμένη πρακτική της τεχνοτροπίας του δομημένου ρεαλισμού Α’ επιπέδου. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος., εξετάζοντας αναλυτικά τα αρχειακά υλικά της περιόδου, αποτύπωσαν στους στίχους των ποιημάτων, καταστάσεις, καταγεγραμμένες εμπειρίες και βιωμένες αλήθειες, που σηματοδότησαν την εκμηδένιση της ανθρώπινης υπόστασης στα μετεμφυλιακά χρόνια της ελληνικής πραγματικότητας των μέσων του 20ού αιώνα. Μία συλλογή ιστορικής μαρτυρίας, η οποία εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο ο λόγος, και δη ο ποιητικός, είναι σε θέση να στιγματίσει τη βιαιότητα της κοινωνικής ύπαρξης.

Συμμετέχουν με ποιήματά τους οι: Λίχνος Κωνσταντίνος, επικεφαλής του τμήματος, και τα μέλη του Φιλολογικού Όμιλου, του Α’ επιπέδου τεχνοτροπίας του δομημένου ρεαλισμού: Γιάννης Πολύζος, Ελένη Σακκά, Αντωνία Καππέ, Αγγέλα Χατζηθωμά, Άννα Πετρίδου, Ηλίας Κολλιόπουλος, Λεύκη Σαραντινού, Μαργαρίτα Γριμάνη, Ιωάννης Μπαχάς, Λουκάς Αναγνωστόπουλος, Γεωργία Δεμπερδεμίδου, Αχιλλέας Αναγνώστου, Μάντυ Τσιπούρα, Νίκη Σκουτέρη, Νικολέτα Τρίψα.

Για τον δομημένο ρεαλισμό, τα επίπεδα τεχνοτροπίας και τις λεπτομέρειες που τα συνοδεύουν, μπορείτε να μελετήσετε το θεωρητικό δοκίμιο «Τί είναι ο δομημένος ρεαλισμός. Εισαγωγή στην τεχνοτροπία» (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη, 2023). https://tinyurl.com/3redhvsu

Σχολιάστε

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close